Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 8 februari 2017

Om effekten är lika stor i människor skulle det vara ett allvarligt problem för fertilitet säger forskare.

I studien jämfördes 378 ungdomar i 13 års ålder vars mammor ätit mycket lakrits eller väldigt lite lakrits under graviditeten. Resultaten visar att de barn som exponerats för mycket lakrits i livmodern presterade sämre i minnestest och kognitiva test. En försämring som motsvarade omkring sju IQ-poäng.

Enligt rapporter från föräldrarna hade barn som exponerats för mycket lakrits även mer ADHD-liknande problem och specifikt tjejer kom in i puberteten tidigare.

Lakrits ”inte rekommenderat” under graviditeten

Sedan januari förra året har det nationella institutet för hälsa och välmående i Finland placerat lakrits i kategorin ”inte rekommenderat” för gravida kvinnor. Rekommendationerna menar dock att konsumtion av lakrits enstaka gånger i små mängder, som en portion lakritsglass eller några lakritsgodisar inte är farligt.

Men mängden lakrits som anses säkert är ännu okänd. I denna studie ansågs ”mycket lakrits” motsvara ungefär 250 g lakrits i veckan. Detta är baserat på mängden av ämnet glycyrrhizin som finns i lakrits.

Enligt djurstudier fungerar glycyrrhizin genom att förstärka effekten av stresshormonet kortisol. Detta hormon är livsviktigt för fostrets utveckling men kan ha skadlig effekt i stora doser. Forskare bakom studien varnar dock att ta resultaten med en nypa salt. Det är ännu omöjligt att säga om det är just glycyrrhizin som påverkat utvecklingen hos vissa barn.

Dagens Hälsa rapporterade förra året om en studie i möss som visade att ett annat ämne i lakrits, isoliquiritigenin eller iso, stör hormonproduktionen i äggstockarna. Läs mer om studien här. 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 8 februari 2017