Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 november 2016

Om effekten är lika stor i människor skulle det vara ett allvarligt problem för fertilitet säger forskare.

Iso är ett ämne som finns i lakrits i alla dess former, självklart lakritsrötter men också i lakritsextrakt som används i godis, teer, tillskott och hälsokost, och dessutom som smaksättning av tobaksprodukter.

Enligt studien kan iso minska aktiviteten av ett viktigt enzym som konverterar testosteron till östrogen i äggstockarna. Iso verkar kunna minska aktiviteten av detta enzym med 50 procent eller mer, något som forskare bakom studien finner ”oroväckande”.

– Jag skulle säga att en 50-plus minskning i denna aromatase [enzymet i fråga] i människor skulle vara ett alvarligt problem för fertilitet och andra saker, säger Jodi Flaws vid University of Illinois, i ett pressmeddelande.

Östrogen är nämligen inte bara viktigt för fertilitet utan även hjärnan, benhälsa och hjärtat och kärlsystem.

Lakrits som läkemedel

Lakrits har använts inom traditionell läkekonst under mycket lång tid och lakritsextrakt är vanligt förekommande som tillskott eller hälsokost. Ibland marknadsförs dessa produkter specifikt till kvinnor i klimakteriet för att lindra värmeböljningar.

Lakritsrötter ska också ha cancerbekämpande egenskaper. Läkemedel som liknar iso har använts för att behandla tumörer som förlitar sig på östrogen.

Men läkare varnar för effekten på fertila kvinnor då lägre nivåer av det viktiga enzymet i äggstockarna och minskade östrogennivåer kan bidra till infertilitet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 november 2016