Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 15 augusti 2016

– Oavsett hur många portioner av sockerhaltiga drycker du konsumerar, så kan ett glas vatten istället för läsk vara till stor nytta, säger Kiyah J. Duffey, fakultetmedlem vid College of Agriculture and Life Sciences.

Genom att addera extrakalorier från sötade drycker som energidrycker och sötat kaffe kan det öka risken för viktökning och fetma samt typ 2-diabetes och hjärt– och kärlsjukdomar.

Skärmavbild 2016-08-15 kl. 11.03.54

Duffeys slutsatser – som nyligen publicerades i Nutrients – modellerade effekten av att ersätta en sockerhaltig dryck med vatten i samma mängd. Siffrorna visade att detta byte av vätska kunde minska det dagliga kaloriintaget och förekomsten av fetma i populationer som konsumerar läsk och saft.

– Vi fann att amerikanska vuxna som konsumerar en portion av sockerhaltig dryck per dag och ersätter denna dryck med vatten sänkte sin kalorihalt med 11-17 procent, säger Kiyah. J. Duffey.

Med hjälp av ett hälsoindex som Duffey utformade 2015 tillsammans med en annan forskare från Virginia Tech, Brenda Day, kunde de se en koppling mellan kaloririka drycker och kost som är rik på rött kött, godis och raffinerat spannmål.

Medan de som drack drycker med lägre kaloriinehåll så som vatten, osötat kaffe och te ät mer alternativ kost som var rik på frukt, grönsaker, fullkorn, fisk och fågel.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 15 augusti 2016