Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 17 augusti 2016

Trots att latinamerikaner i större utsträckning drabbas av diabetes och andra kroniska sjukdomar lever de längre än andra etniciteter. Detta har varit ett mysterium i forskarvärlden och kallas ibland ”den latinamerikanska paradoxen”.

”Den latinamerikanska paradoxen”

En studie från 2013 visade att latinamerikaner i alla åldrar har 30% lägre risk att dö än någon annan etnicitet. Det är dessutom oberoende var de bor. I USA har latinamerikaner en medellivslängd som är tre år längre än vita amerikaner.

Nu visar forskare i Kalifornien att latinamerikaner åldras långsammare inne i varje enskild cell.

Latino-dancing-age

Biologisk klocka tickar långsammare

Forskarna granskade DNA i blodceller från nästan 6000 människor från sju olika etniciteter och märkte att blod från latinamerikaner åldrades långsammare än någon annan grupp. Proverna förutspådde till exempel att latinamerikanska kvinnor var 2,4 år yngre än kvinnor i samma ålder från andra etniciteter. DNA i blodceller kan ge en inblick i hur en persons immunsystem fungerar och resultaten tyder på att latinamerikaner har ett friskt och starkt immunförsvar.

Enligt forskarna bakom studien är det denna långsamma biologiska klocka som är förklaringen till varför latinamerikaner inte dör tidigare trots att de är mer utsatta för fetma och inflammation.

De vill nu fortsätta studera andra organ och vävnader i kroppen för att se vilka molekyler som skyddar latinamerikaner från att åldras och dö i förtid.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 17 augusti 2016