Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 8 november 2016

Dagens Hälsa har tidigare skrivit om det ehec-utbrott som skedde i Sverige i september. Nu bekräftar Livsmedelsverket att de – efter intervjuer med de personer som insjuknat – kunde se en koppling till färsk kebab-/nötfärsspett och andra nötfärsprodukter.

– Köttfärs är en riskprodukt, eftersom bakterier på ytan kan blandas in i köttet när det mals. Steker du en hel köttbit räcker det att steka på ytan för att bakterierna ska dö, medan till exempel en hamburgare måste vara helt genomstekt, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Tvätta händerna noga när du tagit i rått kött och håll isär rått kött och andra livsmedel när du lagar mat, säger Livsmedelsverkets smittskyddssamordnare Mats Lindblad i ett pressmeddelande

Livsmedelsverket har tillsammans med Jordbruksverket spårat de misstänkta livsmedlen tillbaka till gårdsnivå.

– De som blev sjuka kommer från flera olika län och de analyser som gjorts av oss och SVA av bakteriernas arvsmassa har varit ett viktigt verktyg för att kunna hitta den gemensamma orsaken till utbrottet, säger Cecilia Jernberg, mikrobiolog på Folkhälsomyndigheten i pressmeddelandet.

Utifrån fynden på de provtagna gårdarna har djurägarna fått hygien- och besöksriktlinjer, samt rekommendationer om åtgärder för att snabbare bli av med smittan.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 8 november 2016