Redan 2004 konstaterade livsmedelskontrollen att ekologiska ägg innehöll mer dioxin än konventionella ägg. De gick då att minska halterna i äggen, bland annat genom att ändra på hönornas foder.
Men nu visar Livsmedelsverkets kontroll att halterna har ökat igen, men de är inte över gällande gränsvärden. Några prover är däremot i nivå med den så kallad åtgärdsgränsen, vilket innebär att något måste göras.
Orsakerna är många
Att ekologiska ägg innehåller höga halter dioxin kan ha och göra med ämnen i fodret, stallmiljön eller utemiljön.
Svenska ägg är innehåller turligt nog mindre dioxin än ägg från länder där marken är starkt förorenad av dioxin.
– Det är viktigt att branschen nu undersöker vad de högre halterna i ekologiska ägg beror på och vidtar åtgärder säger Helena Storbjörk Windahl, chef för avdelningen för styrning och uppföljning på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
– Det pågår en utredning men hittills finns det inga indikationer på att gränsvärden eller åtgärdsgränser för dioxin i foder har överskridits, säger Kjell Wejdemar, enheten för CITES, foder och djurprodukter på Jordbruksverket i pressmeddelandet.