Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 15 september 2016
Glada barn i skogen

”Bra måltider i förskolan” är en av underkategorierna till Livsmedelsverkets kostråd ”Hitta ditt sätt – att äta grönare, lagom mycket att röra på dig”.

– Det finns mycket oro kring barns mat, men egentligen är det inte så svårt. Bra mat för barn är samma som bra mat för vuxna, det vill säga att äta mycket grönsaker och mindre sötsaker. Det ska förstås även gälla maten som serveras i förskolan, säger Anna-Karin Quetel, nutritionist på Livsmedelsverket.

De anser att förskolor inte enbart behöver servera god och näringsrik mat utan även använda sig av måltidstillfällena i det pedagogiska arbetet. Förskolan kan därför – på ett naturligt sätt – ge alla barn, oavsett bakgrund, samma möjlighet till bra och hållbara matvanor och ett sunt förhållningssätt till mat.

Rekommendationer om portionsstorlekar har tagits bort

”Bra måltider i förskolan” innehåller specifika råd om hur förskolor kan göra livsmedelsval som är bra både för barnens hälsa och för miljön. Däremot har rekommendationer kring exempelvis portionsstorlekar och enskilda produkter tagits bort.

ska%cc%88rmavbild-2016-09-15-kl-10-24-53

– Vi vet att kostchefer och kockar oftast har kompetens att göra sådana avvägningar på ett sätt som är anpassat till deras verksamhet, och råden ska inte begränsa i onödan. Vinsten är flexibilitet och att jobbet blir roligare – det gör det enklare att rekrytera och behålla duktig personal, säger Anna-Karin Quetel.

Imorgon, fredag 16 september, presenterade de nya råden tillsammans med Skolverket. Senare i september och oktober ordnas seminarier i Luleå, Stockholm och Göteborg.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 15 september 2016