Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 11 augusti 2016

De ställe på kroppen som även reagerar på vissa dofter – förutom näsan – är inget annat än luftstrupen. Forskare har nämligen upptäckt luktreceptorer i muskelceller som sitter i halsen, det skriver The Science Reporter.

nasa

Precis som de i näsan så är dessa receptorer känsliga för vissa kemiska föreningen. Den första är OR2AG1 som är en fruktig doft med banan– och aprikostoner. Medan den andre, OR1D2, upptäcker dofter som har inslag av olja och blommor. 

Skillnader mellan näsan och luftstrupens receptorer

Till skillnad från de receptorer som sitter i näsan så kan luftstrupens receptorer inte få människan att uppskatta doft av blommor eller frukter. Istället påverkar de luftvägarna, vars muskler antingen kan koppla av eller spännas ihop.

Upptäckten av OR2AG1 kan alltså bidra till ett förbättrat luftflöde hos astmatiker. Medan upptäckten av OR1D2 förklarar varför vissa parfymer – med inslag av blomdoft – kan påverka andningsflödet och leda till astmaanfall, enligt studiens huvudförfattare Hanns Hatt.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 10 augusti 2016, senast uppdaterad 11 augusti 2016