Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 januari 2017
Man har fått ett virus i kroppen och snyter sig därför om näsan på grund av förkylning.

Ett forskarteam från University of London i England tror sig ha kommit fram till varför män har lättare att påverkas av olika virus. Foto: Flickr

Studier har visat att män som har tuberkulos löper 1,5 gånger större risk att dö av sjukdomen än kvinnor. Män löper även fem gånger större risk att utveckla cancer om de smittas med HPV (Humant papillomavirus.)

Enligt de engelska forskarna handlar det om att kvinnor mer värdefulla värdar för så kallade patogener – det som framkallar sjukdomar – och håller dem därför längre vid liv än vad de gör med män.

De har även en tendens att smitta bättre. Män har en möjlighet att överföra smitta, vilket är genom kontakt med andra. Medan kvinnor kan smitta via kontakt, nysningar eller vid sex.

Forskarna har därför börjat titta närmre på viruset HTLV-1 som kan utveckla sig till en form av leukemi (ATL). Viruset finns främst i Japan och Karibien, och i Japan löper män 3,5 gånger större risk än kvinnor för att utveckla ATL.

ATL smittar från mor till barn och forskarna anser att viruset är speciellt hängivna att hålla japanska kvinnorna vid liv längre då de i högre grad ammar sin barn – och det under en längre tid.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 5 januari 2017