Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 maj 2016

man-i-ambulansOmkring 150 000 patientfall har granskats i studien och visar att män får snabbare vård än kvinnor trots att de har sökt sig till akuten av samma orsak.

Fenomenet syns i alla åldersgrupper, oavsett anledning till akutbesöket och hur allvarlig sjukdomen är. Den enda grupp som inte visar könsskillnad i studien verkar vara mycket sjuka, äldre patienter.

Det är dock för tidigt att dra några slutsatser om vad som orsakar könsskillnaden på akutmottagningen. Tobias Carlson, chef för akutintaget på Östra sjukhuset förklarar i en intervju i Sveriges Radio att flera orsaker kan förklara fenomenet.

På akutmottagningen görs en riskbedömning som kallas triage för att prioritera patienter som snabbt behöver vård. Det kan hända att en man och en kvinna delas in i samma riskgrupp när de först kommer till akuten men sen visar det sig att mannens sjukdomstillstånd är allvarligare och han får snabbare vård. I det fallet måste akutmottagningens metoder för att dela in patienter i olika riskkategorier bli bättre förklarar menar Tobias Carlson.

Om män får snabbare vård även om de inte är sjukare än kvinnor, kanske för att de tar större plats på akuten, eller för att symtomen ser allvarligare ut i män så måste vården istället bli bättre på att förstå könsskillnader.

Trots att studien är begränsad till Göteborgsregionen är könsskillnaden förmodligen densamma i resten av Sverige och även internationellt. Studien ska granskas på djupet under det kommande året för att gå till botten med vad som orsakar trenden.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 22 april 2016, senast uppdaterad 12 maj 2016