Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 5 april 2017

Preventivmedlet kallas Vasalgel och fungerar genom att blockera det rör som spermier åker ner i, sädesledaren, och det med ett svampliknande hydrogelmaterial.

I studien har 16 vanliga apor fått injektioner av Vasalgel som sedan fått bo tillsammans med tre till nio fertila honor i minst en parningssäsong. Sju av aporna fick umgås med honorna i upp till två år.

Gelen injicerades under sövning direkt in i sädesledarna på aporna genom att ett operationssnitt gjordes i huden nedanför ljumsken.

Inga graviditeter har rapporterats efter att aporna fått varsin Vasalgel-injektion, trots att aporna fick leva i en fri miljö där de hade obegränsad tillgång till honorna.

Baserat på dessa resultat förbereder sig forskarna för den första kliniska prövningen, det meddelar företaget bakom preventivmedlet Parsemus Foundation som är ett icke vinstdrivande företag.

De hoppas på att Vasalgel kan finnas på marknaden så tidigt som 2018 med en internationell prisstruktur som säkerställer ett överkomligt pris för alla män.

– Preventivmedelsutvecklingen är ett enormt dyrt projekt och vi är så nära ett preventivmedel för män så det är verkligen dags att avsluta det jobb vi påbörjat, säger Parsemus verkställande direktör Elaine Lissner.

Ett av de mest lovande försöken stoppades förra året på grund av två allvarliga bieffekter, depression och humörsvängningar.

Nästa steg för Parsemus Foundation är att se om det finns några långsiktiga effekter av behandlingen hos aporna. Just Resusapor är kända för att likna människan i hur deras kroppar reagerar på mediciner och behandlingar, så denna nya studie är ett positivt första steg.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 7 februari 2017, senast uppdaterad 5 april 2017