Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 18 april 2017
En stig i en skog

Forskare från Harvard i USA har följt över 100 000 kvinnor i åtta år för att undersöka hur bostadsmiljön påverkade deras hälsa. De använde sig av satellitkartor över kvinnornas bostadsområde för att se hur mycket grönska och växtlighet de hade nära hemmet.

Med hälsoenkäter två gånger om året och medicinska journaler kunde de jämföra bostadsmiljön med hur kvinnorna mådde. De kvinnor som hade mest grönska i sitt kvarter (250 kvadratmeter runt huset) hade en 12% lägre dödlighet än kvinnor som levde med lite växtlighet.

Risken minskade speciellt att dö av lungsjukdomar och cancer. Grönska och natur påverkade dock inte hjärtsjukdomar, diabetes eller stroke.

Forskarna kontrollerade att resultaten inte påverkades av andra faktorer som ålder, BMI, fysisk aktivitet eller rökning. Istället verkar den minskade dödligheten bero på mindre luftföroreningar och bättre psykisk hälsa. I de områden med mycket grönska var nämligen depression ovanligare.

Fönsterfikus

Fönsterfikus (Ficus elastica)

Ta in grönskan i ditt hem

Kopplingen mellan grönska och välmående gällde i både lantliga och urbana områden.

Men om du bor i en stadsmiljö kan det vara svårt att påverka hur många träd som växer på din gata.

Ett alternativ för dig är att plantera växter hemma. Här är några exempel på växter som till och med renar luften i ditt hem.

  1. Fredskalla (Spathiphyllum):  Lättskött och blommar med fina vita blommor.
  2. Fönsterfikus (Ficus elastica):   Tjocka, vaxiga blad.
  3. Svärmors tunga (Sansevieria trifasciata):   Mycket lättskött växt för dig som inte har så gröna fingrar. Bladen kan dock vara giftiga så håll undan från husdjur.
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 18 april 2016, senast uppdaterad 18 april 2017