Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Entrain är en app som utformades för att hjälpa människor att anpassa sig till nya tidszoner.  Appens kvalité kan pendla då det helt beror på hur ärlig användaren är med den informationen den skriver in.

Geografiskt

Diagrammet visar geografisk data på de nationella genomsnitten av sömnens varaktighet beroende på vart människan befinner sig i världen. De fick fram att invånare i Singapore och Japan sov i genomsnitt 7 timmar och 24 minuter. Medan människorna i Nederländerna sov upp till 8 timmar och 12 minuter. Det är ingen stor skillnad. Men enligt forskarna gör varje halvtimme av sömn stor skillnad när det gäller kognitiv funktion och långsiktig hälsa.

Skärmavbild 2016-06-14 kl. 15.10.59

Kvinnor och män

  • Medelålders män får minst sömn, ofta mindre än den rekommenderade dosen på 7 till 8 timmar.
  • Kvinnor får mer sömn än män, ca 30 minuter mer. De går till sängs lite tidigare och vaknar upp senare. Detta är tydligast i åldrarna mellan 30 och 60.
  • Människor som tillbringar tid i solen varje dag tenderar att gå till sängs tidigare och får mer sömn än de som tillbringar större delen av sin tid i inomhusbelysning.
  • Sömnvanorna blir allt vanligare mellan män och kvinnor när man blir äldre. Sömnschemat var mer likt bland de som var äldre än 55 är de som var yngre än 30.

Skärmavbild 2016-06-14 kl. 15.12.40

– Sömn är viktigare än vad människor inser. Även om du får sex timmar per natt så tar det inte långt tid att bygga upp sömnbrist, säger Olivia Walch, doktor i matematik och en av grundarna till Entrain.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 14 juni 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016