Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 10 augusti 2016

Efter en granskning av sammanlagt 18 studier konstaterar forskare i Australien att medelhavskost saktar ner framfarten av demensrelaterade sjukdomar. Kosten visade effekt på allt ifrån koncentrationsförmåga och språk men framförallt minne.

medelhavskost-minne

Vad är medelhavskost?

Medelhavskost består framförallt av mycket frukt och grönsaker, bönor, nötter och baljväxter. Intaget av mejeriprodukter och rött kött är begränsat, istället får fisk, skaldjur och ljust kött större plats. Kalorier i form av fett kommer främst från olivolja.

Studierna som granskades kom från hela världen och tyder på att kosten kan påverka personers hälsa även om de inte bor i medelhavsområdet.

Hur kan medelhavskost ha så stor effekt?

Förmodligen kan kosten påverka hjärnans funktion genom att tillföra mer vitaminer och mineraler för ett starkare immunförsvar, samt öka möjligheten att minska fetma och övervikt. Även bakteriefloran i tarmsystemet kan påverkas positivt. Alla dessa faktorer har stort inflytande över sjukdomstillstånd.

Forskare bakom studien påpekar att en befolkning som lever längre och längre kommer sätta stor press på sjukvården om vi inte håller oss friska. Med hjälp av forskning på hälsosam kost kan den befolkningen istället leva sundare och med mer livskvalitet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 10 augusti 2016