Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 17 november 2016
Medicin som ska hämma akne och hudproblem utan antibiotika.

Foto: Bakgrundsbilden är en genrebild och visar inte upp det nya materialet Upsalite@. Portätt: Maria Strømme, medförfattare till studien och professor i nanoteknologi vid Uppsala universitet

Idag är en av de mer effektiva behandlingarna mot akne en långvarig penicillinbehandling. Men många med akneproblem tackar nej till detta då de är oroliga över att de kommer drabbas av antibiotikaresistens, vilket är ett växande hot världen över.

Vi vet sedan tidigare att Upsalite är hudvänligt

Uppsalaforskare har därför jobbat på att hitta en enklare lösning gällande olika hudproblem samt andra vårdrelaterade hudinfektioner – där det annars krävs en antibiotikakur.

Lovande resultat

Deras studie visade att Upsalite@ har en dämpande effekt på bakterietillväxten hos aknebakterien Staphyloccus epidermidis, vilket kan vara en revolutionerande lösning på ett vanligt problem som en femtedel av alla ungdomar drabbas av idag.

– Vi vet sedan tidigare att Upsalite är hudvänligt, det har vi visat i studier. Och nu har den nya studien visat att det dessutom kan hindra tillväxt av bakterier som finns i till exempel akne och olika vårdrelaterade infektioner, säger Maria Strømme.

Klicka här för komma till hela studien om den ny upptäckten mot hudproblem.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 17 november 2016