Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 10 oktober 2016
Bild på torkad framställd marijuana.

Förslaget från socialminister Sophie Löhde säger att de vill påbörja ett fyraårigt försök med användning av medicinsk cannabis till allvarligt sjuka i samband med skleros och ryggmärgsskador.

När det gäller både skleros och ryggmärgsskador finns inga behandlingar idag som kan bota eller underlätta livet för de som lever med dessa funktionella hinder.

För att Danmark ska få tillåtelse att använda sig av medicinsk cannabis krävs det att inga andra konventionella läkemedel visat sig fungera.

I förslaget står det också att läkare ska få rätt att skriva ut nederländska eller kanadensiska cannabisprodukter som kan drickas, rökas eller ätas till cirka 1500 patienter i en pilotstudie under fyra år.

Förslaget bygger på en liknande modell som den i Nederländerna där man tillåtit användning av cannabis som medicinsk användning sedan 2003, det skriver Läkemedelsvärlden.

Ämnet kring medicinsk cannabis har diskuterats länge i det danska folketinget, men nu sägs att socialdepartementet har lyckats få med sig majoriteten av partierna.

Enligt förslaget ska försöket börja 2018.

I dagsläget finns det inte någon liknande diskussion i Sverige.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 10 oktober 2016