Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 9 augusti 2016

Den redovisade forskningen fann att spermiekvalitén i en population av avelshundar minskat väsentligt under de senaste 26 åren, samt hos vissa sällskapshundar.puppies

När forskarna hade granskat de kemikalier som fanns i testhundarnas spermier och testiklar, insåg de att kemikalierna kan ha kommit från miljögifter. Gifter som har negativ inverkan på hundars spermiefunktion.

– Detta är första gången som en sådan nedgång i manlig fertilitet har rapporterats hos hund och vi tror att detta beror på miljöföroreningar, bland annat de vi upptäckt i hundmat och i spermier och testiklarna hos djuren själva, säger doktor Richard Lea, docent i reproduktionsbiologi vid University of Veterinary Medicine and Science.

Kemikalierna i hundmaten som Richard Lea pratar om har producerats av varumärken som främst marknadsför sina produkter för valpar.

Forskarna upptäckte dessutom att manliga valparna som genereras från avelshundar med sjunkande spermakvaliteten, hade en ökad förekomst av kryptorkism.

hund-valp

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 9 augusti 2016