2014 visade Livsmedelsverkets prover att halterna av miljögifter i strömming fortfarande var höga. Proverna togs från Bottenhavet då de oftast är den större strömmingen som används till surströmming, och innehåller därmed högre halter av dioxin och PCB.
– Det var tyvärr väntat eftersom halterna sjunker så långsamt. I år följer vi upp med nya prover på strömmingen, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande och fortsätter:
– Så för alla unga surströmmingsälskare är det smart att passa på nu och skippa strömmingen resten av året.
Dioxin och PCB är de miljögifter som lagras i kroppen och sedan förs vidare till barnet vid graviditet och amning. Varför just ungdomar varnas är för att de är känsligare för dessa ämnen än vuxna. Medan kvinnor som passerat barnafödande ålder och män går det bra att äta det så ofta som en gång i veckan.
Förutom strömming innehåller också andra fiskarter höga halter dioxin och PCB:
- Strömming/sill från Östersjön inklusive Bottniska viken.
- Vildfångad lax och öring från Östersjön inklusive Bottniska viken samt Vänern och Vättern.
- Vildfångad sik från Vänern och Vättern
- Vildfångad röding från Vättern.
Som tur är säljs inte vildfångad fisk lika mycket längre. Den fisk som livsmedelskedjorna köper in är oftast odlad runtom i Sverige och Norge.