Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 12 december 2016

De som äter mycket protein från bönor och ärtor äter 12 procent färre kalorier vid nästa måltid visar en ny dansk studie.

Eftersom protein från djur som gris- och nötkött lämnar ett relativt stort avtryck på vår miljö väljer allt fler i Sverige och världen över att äta mer protein från grönsaker som bönor och ärtor istället.

Hög proteinkonsumtion har också använts som en metod för att gå ner i vikt utan att förlora muskelmassa.

Nu visar forskare i Köpenhamn att en kost med bönor och ärtor som största proteinkälla kan vara effektivt som diet för viktminskning.

I en studie på 43 unga män serverades tre måltider bestående av biffar gjorda på antingen bönor och ärtor eller gris- och kalvkött. Resultaten visade att:

  • Biffar gjorda på bönor och ärtor gav högre mättnadskänsla än måltider baserade på lika mycket protein från gris och kalv.
  • Måltider med mindre protein baserat på bönor och ärtor var lika mättande som proteinrika måltider baserat på gris och kalv.
  • De som åt bönor och ärtor åt 12 procent färre kalorier vid nästa måltid.

Forskarna bakom studien tror att det höga fiberinnehållet i bönor och ärtor bidrog till mättnadskänslan och lyfter det som ett bra alternativ för långsiktig viktminskning samtidigt som det är hållbart för miljön.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 december 2016