Redaktionen
Senast uppdaterad 11 juli 2016

Hej jag heter Jackie, jag har alltid undrat vad skillnaden är mellan att träna med vikter jämfört med att bara använda kroppen. Kan man få samma effekt av att bara träna med egen kroppsvikt eller borde man tillslut öka med fria vikter? Även om det bara är för att hålla normalvikt och vara frisk och hälsosam? Inte bygga stora muskler.

Marcus-suhr-oval

Marcus Sühr, personlig tränare.

Hej Jackie!

Allt handlar om vad det är för resultat du är ute efter. Att bara använda kroppen passar vissa perfekt och passar andra mindre bra. Jag tycker att alla borde köra en blandning av kroppsviktsträning och träning med fria vikter. Båda har för- och nackdelar.

Lär man sig grunderna så finns det hur många olika varianter av kroppsviktsövningar som helst, det är bara fantasin som sätter stopp.

Fördelarna med att köra med kroppsvikten är att du oftast tvingas att aktivera magen och bålen mycket mer än med fria vikter. Sen kan man experimentera hur mycket man vill med olika vinklar, hävarmar och tempo för att göra utmaningen större eller mindre. Lär man sig grunderna så finns det hur många olika varianter av kroppsviktsövningar som helst, det är bara fantasin som sätter stopp. Men försök att vara smart.

Vi tar en enkel armhävning som exempel

Kan du göra 100 armhävningar? Visst super häftigt och bra om du tävlar i att göra just många armhävningar eller gillar att styla för vännerna, skryta eller liknande. Men vad får du egentligen ut av det mer än att ”boosta” ditt ego genom andra? Försök istället att göra övningen så utmanande du bara kan.

  1. Fötterna ihop hela tiden (inga stödhjul) så att balansen blir lite sämre.
  2. Magen spänd hela tiden för att ta bort all eventuell svank.
  3. Kläm ihop skuldrorna så du får ett stolt bröst och håll det så genom hela rörelsen.
  4. Bromsa på vägen ner! Det ska ta mellan 3-5 sekunder att ta dig till lägsta punkten i rörelsen.
  5. Tryck dig upp med samma fina hållning som du haft hela tiden. Samtidigt som du försöker klämma ihop händerna på vägen upp. Även om du naturligtvis inte kommer lyckas klämma ihop ytan under dig så kommer detta att skapa en grym aktivering i bröstmusklerna.

den-perfekta-armhavningen

Testa detta och se hur det känns. Här handlar det bara om att göra så många kvalitativa reps du kan som verkligen ger dig något. Och inte slösa tid på att försöka göra många, bara för att.

Oftast är kroppsvikt något som jag använder mig av i början med en klient för att se hur balanserad han eller hon är i kroppen. Du kan i stort sätt träna hela kroppen helt utan ett gym.

Fördelar med fria vikter

Men många muskler är enklare att aktivera och träna med hjälp av vikter. Samt att vissa övningar kan vara för svåra och tunga att utföra med din egen kroppsvikt än med tex hantlar eller en skivstång. Framförallt de flesta musklerna i ryggen kan vara tuffa att få kontakt med om du inte använder fria vikter, kablar eller gummiband.

Fria vikter är överlägsna om du är ute efter att få större muskler och bli starkare. Eftersom du kan öka påfrestningen och belastningen på muskeln på ett helt annat sätt. Men även här så lägger jag stor vikt på tekniken och tempot du utför övningen i.

Jag tror att alla mår bra av att mixa dessa två för att få en allround och balanserad kropp. Framförallt tycker jag att du ska testa båda och se vad du tycker är roligast och passar just dig bäst Jackie. Alla är vi olika!

Lycka till!!

Vill du ställa en fråga till Marcus? Fyll i formuläret!
[contact-form-7 id=”368″ title=”Kontakta Expert”]

Redaktionen
Publicerad 17 maj 2016, senast uppdaterad 11 juli 2016