Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 9 februari 2017

Tidigare studier har visat att nattarbete är kopplat till att det tar längre tid att bli gravid och även högre risk för missfall. Men ingen studie har tidigare gjort en koppling till den biologiska kapaciteten hos kvinnor att få barn.

I den senaste studien från Harvard School of Public Health deltog omkring 500 kvinnor. Hos dem mättes äggstockarnas funktion och hormonnivåer. De fick även svara på frågor om hur fysiskt ansträngande deras arbete är och om de arbetar dag eller natt.

Resultaten visar att kvinnor som arbetar natt hade färre ägg i reserv i äggstockarna och färre mogna ägg som kunde utvecklas till friska embryon.

Samma resultat syntes bland kvinnor som måste anstränga sig mycket i arbetet, till exempel genom att flytta eller lyfta tunga saker. Effekten var dessutom ännu större bland kvinnor som också var överviktiga eller var över 37 år gamla.

Ingen koppling syntes mellan arbetsfaktorer och hormonnivåer. Ännu finns ingen förklaring varför arbetsstil skulle påverka fertilitet men forskare bakom studien tror i alla fall att nattarbete, som rubbar den interna kroppsklockan, kan leda till andra negativa hälsoeffekter som minskad fertilitet.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 9 februari 2017