Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 16 maj 2017

I den nya studien har forskarteamet studerat två ämnen som länge har använts i bland annat kinesisk traditionell medicin. Forskarna kallar dem för ”molekylära kondomer” då de tycks fungera som ett hinder för spermierna att lyckas penetrera sig in i äggcellen.

Ett av de två ämnena som forskarna nu har hittat och testat heter lupeol och finns i bland annat maskrosrot och mango. Det andra ämnet heter pristimerin och kommer från växter Tripterygium wilfordii, även känd som ”thunder god vine”. Fastän vissa ämnen i bladet är giftiga, har plantan använts som preventivmedel i kinesisk medicin och som behandling för reumatoid artrit.

Tillsammans med kollegor från Oregon ska forskarna nu studera hur ämnena fungerar på spermier från apor. De letar även efter nya källor för kemikalierna, då de vilda växterna som ämnena kan utvinnas ur har för låg koncentration.

Förra året upptäckte samma forskargrupp att hormonet progesteron har en bidragande roll när det kommer till spermiernas förmåga att göra de kraftiga simrörelser med svansen som krävs för att spermien ska lyckas ta sig igenom cellerna som skyddar ägget och in till ägget.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 16 maj 2017