Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 2 augusti 2017

Idag lever jordens befolkning som om vi hade tillgång till 1,7 jordklot. De naturtillgångar vår planet har kapacitet att producera på ett år har vi redan förbrukar så tidigt som den 2a augusti.

Sammanlagt lever jordens befolkning som om vi har 1,7 jordklot men förbrukning av naturresurser skiljer sig stort från land till land. (Bild från WWF)

Detta markeras av den Ekologiska Skuldens Dag, eller Overshoot Day på engelska, som startades av New Economics Foundation.

Fram till och med 1970-talet levde jordens befolkning inom ramarna för vår planets kapacitet men 1986 inträffade Overshoot Day den 31a december. Därefter har vi gjort av med naturresurser snabbare och snabbare varje år och Overshoot Day inträffar tidigare och tidigare. Under 1990-talet inträffade dagen under november månad, under 2000-talet i oktober och i år alltså redan den andra dagen i augusti.

Världsnaturfonden WWF tror att det är möjligt för privatpersoner och samhällsaktörer att bidra till en mer hållbar miljö och flytta fram Overshoot Day 4-5 dagar per år. Då skulle vi än en gång leva inom ramarna för vår planet innan 2050.

– Förutom omställningen till en fossilfri ekonomi behöver vi bland annat halvera matsvinnet och köttkonsumtionen och uppnå en mer hållbar konsumtion. Det är positivt att vi har ett internationellt klimatavtal och många städer och företag går i rätt riktning, men många fler måste följa efter säger Stefan Henningsson, klimatexpert på WWF, i ett pressmeddelande.

Läs mer om hur stora modekedjor i Sverige bidrar till en hållbar miljö.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 2 augusti 2017