Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 februari 2018
Kvinna sminkar sig

Från och med 1 juli 2018 förbjuds mikroplaster i kosmetiska produkter som sköljs av eller spottas ut direkt efter användning.

Mikroplaster är plastbitar mindre än fem millimeter som inte löses upp i vatten. En stor del av plastpartiklarna renas inte bort vid reningsverk utan hamnar i havet där de kan skada liv.

– Det är vansinne att tillsätta plast i produkter oavsett vilken produkt det är. Det är inte acceptabelt och vi måste arbeta bort det på ett brett spektrum. Vi vet att reningsverken inte fångar upp dem och vi vet att de når haven, säger miljöminister Karolina Skog.

Omkring 40 ton mikroplaster från bland annat ansiktsskrubb, raklödder och tvål hamnar i Östersjön varje år. De tillsätts i dessa produkter för att ge en slipande eller polerande effekt. Men kosmetiska produkter är inte den största källan till mikroplaster i haven, det är gummipartiklar i bildäck och konstgräsplaner som bidrar mest.

Sverige är inte först med att förbjuda mikroplaster i hygienpartiklar. Flera andra länder har infört förbud, bland annat Frankrike, Italien, USA och Kanada.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 1 februari 2018