Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 8 augusti 2016
overshootday-framsida

Förbrukning av naturresurser tar hänsyn till allt ifrån överfiske till avskogning men förvärras dessutom av utsläpp av växthusgaser i större utsträckning än växter och hav kan absorbera.

Idag den 8e augusti är det Den ekologiska skuldens dag (eller Overshoot Day på engelska). Dagen upprättades av brittiska New Economics Foundation och markerar den dag på året då människor förbrukat lika mycket naturresurser som jorden har möjlighet att återskapa på ett år. Från och med idag och resten av året lever vi därför, så att säga, på framtidens naturresurser.

Vi gör av med naturresurser snabbare och snabbare

Overshoot Day är ett sätt att uppmärksamma jordens befolkning på bristande naturtillgångar och hur varje enskild person kan bidra till att minska konsumtionen av naturtillgångar och därmed vårt ekologiskt fotavtryck.

Förbrukning av naturresurser tar hänsyn till allt ifrån överfiske till avskogning men förvärras dessutom av utsläpp av växthusgaser i större utsträckning än växter och hav kan absorbera.

I 1986 föll Overshoot day den 31 december men har infallit tidigare och tidigare sedan dess. På 90-talet föll dagen i november, på 2000-talet i oktober, och nu så tidigt som i augusti.

Så kan du bidra

Världsnaturfonden ger dig tips på hur du kan förändra din livsstil för att minska din användning av naturresurser. Även de små förändringarna bidrar!

  • Skruva ner termostaten: bara två grader under vintern gör skillnad
  • Släck lampan: om du ska lämna ett rum i mer än 15 minuter
  • Tvätta i kallare vatten
  • Undvik pappersfakturor: byt till e-faktura
  • Byt från bad till dusch
  • Ta med egna återanvända påsar till mataffären
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 8 augusti 2016