Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 31 mars 2020
Vaccin

Idag står kyltransport för 80% av kostnader i vaccinationsprogram.

Ett samarbete mellan Statens serum institut i Danmark och forskare vid Imperial College London har gett ett vaccin mot klamydia som nu testas i människor.

Vaccinet har tidigare testats i möss, grisar och apor och nu börjar en så kallad fas-I studie i människor. Under en fas-I studie testas vaccinet på en liten grupp friska och frivilliga deltagare. Främst utvärderas vaccinets säkerhet men effekt av vaccinet kommer också mätas bland annat genom att se om kroppen lyckas bilda antikroppar mot klamydia efter vaccination.

I studien deltar 35 kvinnor i åldrarna 18-45 och beräknas vara klar i maj eller juni 2017.

Får vänta tio år till

Än är det långt kvar innan vaccinet blir tillgängligt till en bred massa. Om allt går som planerat med fas-I studien återstår fortfarande en fas II och III. Det kan ta upp till tio år för vaccinet att nå marknaden.

Klamydia är en av de vanligaste könssjukdomarna i Sverige och orsakas av en bakterie. Idag finns inget vaccin utan klamydia behandlas med antibiotika. Klamydia ger inte alltid symtom och kan därför vara svårupptäckt. En längre infektion kan orsaka infertilitet.

Forskare bakom studien hoppas använda liknande teknik för att ta fram vaccin mot bland annat herpes, gonorré och hiv i framtiden.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 30 augusti 2016, senast uppdaterad 31 mars 2020