Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 december 2016

Mat som serveras på restaurang eller säljs förpackad över disk behöver inte märkas med den nya deklarationen.

Krav

Från näringsmärkningen ska det framgå hur mycket fett, kolhydrater, protein, socker och salt som finns i maten. Det ska också stå hur mycket energi produkter ger.

Nyheter

Salt

På den nya näringsdeklarationen ska det stå hur mycket salt livsmedlet innehåller istället för mängd natrium. Då natrium bara är en beståndsdel i salt kan det vara förvirrande för konsumenter hur mycket salt en produkt verkligen innehåller om endast natrium är utmärkt.

Socker

Märkningen ska uppge totalmängden sockerarter som finns i produkten. Där ingår både tillsatt socker och socker som finns naturligt som fruktsocker eller mjölksocker. Det behöver dock inte noteras hur mycket av det totala sockervärdet som är tillsatt.

Vill man i alla fall få en idé om hur stor andel socker som är tillsatt kan man jämföra med ingredienslistan. Där står alla ingredienser i ordning efter vilken ingrediens det finns mest av. Om till exempel socker står före mjölk på en ingredienslista kommer en större andel av det totala sockerinnehållet från tillsatt socker och inte mjölksocker.

Livsmedelsverkets rekommendation för näringsdeklaration.

Frivilligt

Det är upp till livsmedelsföretaget att även lägga till hur mycket mineraler och vitaminer produkten innehåller om det är minst 15 procent av det dagliga referensintaget per 100g (7 procent per 100 ml gäller för drycker). Dessutom kan man välja att lägga till enkelomättat fett, fleromättat fett, polyoler, stärkelse och fiber.

Mat som inte behöver näringsdeklaration

Mat som serveras på restaurang eller säljs förpackad över disk behöver inte märkas med den nya deklarationen. Produkter med lång hållbarhet kan enligt övergångsregler få säljas även efter den 13e december 2016 utan en uppdaterad märkning.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 13 december 2016