Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 3 oktober 2016
Forskare tittar genom mikroskop.

Bilden är en genrebild och visar inte någon av de australiensiska forskarna i studien.

Studien fokuserade på en trippelnegativ bröstcancer, en cancerform med få behandlingsalternativ som blivit mycket motståndskraftig mot kemoterapi och återkommer ofta efter en kortare period.

Undersökningen kunde avslöja att motståndet till kemoterapi i denna typ av bröstcancer är kopplat till ett DNA-förändrat protein.

Proteinet hittas på två ställen i kroppen, i hjärnan och i bröstet.

De nya nanopartiklarna fungerar därför som en blockering av DNA-förändrat protein och levererar istället kemoterapeutiska läkemedel direkt till tumören, samtidigt som cancercellerna blir mer mottagliga för kemoterapi.

– Vi har funnit att våra nanopartiklar endast utlöser celldöd i denna mycket aggressiva form av bröstcancer, inte i friska celler, säger forskare Anabel Sorolla som ansvarar för forskarlaget, i ett pressmeddelande.

Teamet testar för närvarande en målsökande molekyl som fungerar som en GPS-navigator som skickar nanopartiklar direkt till området där tumören ligger.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 28 september 2016, senast uppdaterad 3 oktober 2016