Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 januari 2017

Forskning har visat att tidig introduktion till jordnötter faktiskt förebygger allergi.

De nya riktlinjerna kommer till följd av forskning de senaste åren som visar att tidig introduktion till jordnötter i kosten kan förebygga jordnötsallergi med 81 procent vid fem års ålder även för barn med hög risk för jordnötsallergi.

Så här menar expertpanelen att föräldrar ska gå till väga för att introducera jordnötter till små barn:

Hög risk

Barn med hög risk för jordnötsallergi har allvarliga eksem och/eller är allergisk mot ägg.

Dessa barn bör gå till en allergispecialist som kan utföra ett allergitest och sedan avgöra om jordnötter kan introduceras i kosten eller bör undvikas. Vid introduktion sker detta hos specialisten och kan ske så tidigt som vid 4-6 månaders ålder.

Medelhög risk

Barn med medelhög risk för jordnötsallergi har milda eksem.

För de barn som redan börjat med fast föda kan föräldrar introducera jordnötter i kosten i hemmet så tidigt som vid 6 månaders ålder. Föräldrar kan tala med familjeläkaren först för att förbereda sig.

Låg risk

Barn som inte har eksem eller allergi mot ägg har låg risk för jordnötsallergi.

Föräldrar kan introducera jordnötter när det passar, så tidigt som vid 6 månaders ålder.

Det är viktigt att tänka på att barn har väldigt lätt för att sätta hela jordnötter i halsen. Därför ger expertpanelen, i sin rapport, exempel på varianter av jordnötter som är säkert att introducera för barn.

  • Slät jordnötssmör
  • Jordnötssnacks som jordnötsringar
  • Jordnötssoppa
  • Finmalda jordnötter blandat i till exempel yoghurt

Jordnötter bör inte testas som den allra första formen av fast föda. Första gången jordnötter introduceras till ett barn bör det heller inte ske när barnet är förkylt, kräks, har diarré eller någon annan sjukdom.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 5 januari 2017