Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 23 maj 2017

Svamp anses nyttigt tack vare det höga fiber- och proteininnehållet. För att inte tala om vitaminer som B1, B2, B12, C, D och E och mineraler som zink och selen.

Men näringsinnehållet kan påverkas av tillagning vilket manade forskare vid Centro Technologico de Investigacion del Champinon (CTICH) i Spanien att utvärdera vilken tillagningsmetod som är bäst.

Experiment utfördes på våra favoritsvampar champinjoner, shiitake, ostronskivling (ostronmussling) och kejsarhatt (kungsmussling). Svamparna tillagades, frystorkades, analyserades och näringsinnehållet jämfördes sedan med råa svampar.

Vilken metod är bäst? Att grilla, koka, steka eller slänga in i micron?

Resultaten visar att det bästa du kan göra med din svamp är att grilla eller micra för att bevara näringsinnehållet.

Stekt eller kokad svamp visar sig inte ha lika hög antioxidativ aktivitet och vid stekning speciellt förloras mycket protein och kolhydrater som ersätts med fett.

Glada besked inför grillsommaren helt enkelt!

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 23 maj 2017