Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 4 oktober 2016
Kvinna ligger på golvet och mår illa på toaletten.

Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djurslag och i år har antalet fall av campylobacterinfektioner ökat mer än vanligt. Totalt rapporterades 3500 fall in under juni till september. Det är 1 000 fall fler än under sommaren i fjol.

– Vi tycker att utvecklingen är oroande. Aldrig tidigare har vi sett så många fall under motsvarande period, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.

Färsk kyckling är sedan tidigare en känd källa till smittan. För ett år sedan kunde laboratorieanalyser visa att det var samma sorts bakterier som fanns hos både kycklingar och människor som blev sjuka.

– Det är viktigt att påminna om att all kyckling, särskilt färsk, ska hanteras på rätt sätt i köket för att minska risken för smitta, säger Britta Björkholm.

Inkubationstiden är vanligen 1-3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.

Tydliga symptom är diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit.)

Bild som visar infektionens utveckling

Inhemska fall av campylobacterinfektion under juni-september 2008-2016 (data till och med 29 september). Bild: Folkhälsomyndigheten.

För att undvika att bli sjuk rekommenderar Livsmedelsverket att man ser till att alltid genomsteka kyckling samt vara noggrann med hygienen. Tvätt händerna före matlagning och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 4 oktober 2016