Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 24 mars 2017

Studien från Skottland inleddes i 1968-1969 och omfattar omkring 46 000 kvinnor. Hälften har aldrig tagit p-piller medan den andra hälften någon gång använt p-piller som innehåller hormonerna östrogen och progesteron.

Efter 44 år av uppföljning är resultaten publicerade och visar att kvinnor som tagit p-piller har en lägre risk att utveckla livmodercancer (34 procent lägre risk), äggstockscancer (33%), lymfatisk och hematopoetisk cancer (26%) samt kolorektalcancer (19%).

För kolorektalcancer, livmodercancer och äggstockscancer varade skyddet i mer än 30 år efter att kvinnor slutat äta p-piller.

Starka bevis för nyttan med p-piller

Ytterligare resultat från studien bekräftar även tidigare forskning som visar att under tiden en kvinna tar p-piller ökar risken för bröst- och livmoderhalscancer men denna ökade risk försvinner inom fem år efter att hon slutar med preventivmedlet.

Sammanställt minskar dock inte den totala risken att drabbas av någon form av cancer för de som använder p-piller.

Enligt forskarna bakom studien ger resultaten starka bevis för att kvinnor som äter p-piller inte utsätter sig för långsiktig risk att utveckla cancer utan att p-piller för många tvärtom är ett skydd.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 24 mars 2017