Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 10 december 2016
Närbild på ett hederligt måttband.

– När man får killar att söka kan man komma in på psykisk hälsa, så vi vill få dit dem av en eller annan anledning, säger Emelie Svensson, distriktssköterska på ungdomsmottagningen i Blekinge, till P4 Blekinge.

För personer med vagina finns det många naturliga anledningar att besöka mottagningen då det kan röra sig om menstruationsbesvär, förlängning av p-piller eller graviditet. Dessa besök leder ofta till samtal om både sexuell och psykisk hälsa, vilket penisbärare ofta går miste om.

Penismåttbandet har olika färger där varje färg ska hänvisa till en kondomstorlek. Penismätaren är en del av ett nystartat killprojekt vars syfte är att få fler killar att besöka ungdomsmottagningen.

Sedan oktober har mottagningen inom ramen för projektet även besökt killtäta gymnasieprogram för att meddela om sin verksamhet och sexuell hälsa. Näst på tur är HVB-hemmen.

– Man märker när vi är ute att det är uppskattat. De frågar inte så mycket, men de lyssnar väldigt intensivt, berättar hon för SVT.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 7 december 2016, senast uppdaterad 10 december 2016