Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 7 juli 2016

Det finns fortfarande många frågor som inte blivit besvarade gällande miljögifter och hur mycket de faktiskt kan påverka oss människor.

Detta är ingen anledning till att inte äta bättre eller röra sig mer

Men nu har Carlos Guerrero-Bosagna tillsammans med en rad ledande experter fördjupat sig i miljögifterna som finns i plast och hur de kan påverka vår metabolism och därav bidra till fetma.

– Allt serveras i plast. Köper du broccoli, kommer den invirad i plast. Det många forskarlabb på olika håll i världen kommit fram till, carlos-webb 2oberoende av varandra, är att när människor exponeras för miljögifter – i exempelvis plast – så slås metabolismen ut. Särskilt om exponeringen sker i unga år, säger Carlos Guerrero-Bosagna, biträdande universitetslektor vid institutionen för fysik, kemi och biologi vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Effekterna som uppstår efter att ha utsatts för miljögifter märks inte på en gång. Carlos Guerrero-Bosagna såg nämligen att exponering för svampgifter och andra bekämpningsmedel – dioxin och plast –  inte orsakar sjukliga förändringar förrän tre generationer senare.

Miljögifter som bisfenom A, ftalater och högflourerande ämnen är vanliga i förpackningar för mat och kan vara en bidragande orsak till den globala fetmaepidemin.

plast-fett-metbolism– I vissa länder är det exempelvis fortfarande tillåtet med bisfenol A i nappflaskor. Om några av de här kemikalierna finns i produkter man köper, vill vi att konsumenter ska kunna läsa det i innehållsförteckningen, säger Carlos Guerrero-Bosagna i pressmeddelandet.

Enligt honom har det här rönet ingenting att göra med att människor ska gå runt och tro att deras fetma enbart kommer från plast och därför inte går att undvika lika lätt som chips och läsk.

– Fetmaepidemin består av en mix av för högt kaloriintag, brist på motion och påverkan av miljögifter. Detta är ingen anledning till att inte äta bättre eller röra sig mer.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 7 juli 2016