Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 26 april 2017

Vaxmott som äter sig genom plast. Foto: Federica Bertocchini, Paolo Bombelli, and Chris Howe, forskarna till studien.

Larven som är av fjärilsarten större vaxmott, anses vara ett enormt skadedjur som drabbar flertalet biodlare runtom i Europa då den gnager gångar i vax och trävirke och kan därmed orsaka stora skador på bikupor.

Men dess bisarra matvanor kan också hjälpa till att lösa ett stort miljöproblem. En amatörbiodlare i Spanien upptäckte nämligen att larven kunde äta sig igenom plast.

Biodlaren frågade då sig själv: Vad händer om dessa så kallade skadedjur faktiskt kan hjälpa till att bryta ner polyeten, en vanlig och icke-biologisk nedbrytbar plast som för närvarande täpper till deponier runtom i världen?

Tillsammans med två andra forskare började biodlaren Federica Bertocchini sammanställa en studie för att se hur bra larven faktiskt var på att äta och bryta ner plasten.

Resultatet var över förväntan. Teamet fann att vaxlarven bröt ner plastpåsar av polyeten snabbare än alla andra nyligen testade metoder.

Det finns fortfarande fler tester som behövs göras, men om forskare kan replikera vad som orsakar nedbrytningen, skulle det kunna användas för att lindra svårigheterna kring icke-biologiskt nedbrytbart avfall.

– Om ett enda enzym är ansvarigt för denna kemiska process, bör dess reproduktion i större skala, med hjälp av biotekniska metoder, uppnås, säger Paolo Bombelli, forskare vid Cambridge University och medförfattare till studien.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 26 april 2017