Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 11 november 2016

För första gången testas probiotika mot Alzheimer i människor.

– Det här är första gången probiotika som tillskott har visat en effekt på kognition hos människor med kognitiv försämring säger Mahmoud Salami, huvudförfattaren bakom studien, i ett pressmeddelande.

Så gick studien till

Studien är en randomiserad, dubbelblind klinisk studie där 52 män och kvinnor i 60-95 års ålder deltog. Halva gruppen fick dricka två deciliter mjölk förstärkt med fyra olika bakteriearter, bland annat lakto- och bifidobakterier. Mjölken innehöll nära 400 miljarder bakterier per art. Den andra hälften drack vanlig mjölk utan tillskott.

Efter tolv veckor visade kognitiva test en måttlig men signifikant förbättring i kognitiv förmåga. Testen undersökte till exempel förmåga att komma ihåg dagens datum, upprepa fraser, rita av en teckning, räkna baklänges från 100 med sju, alltså 100, 93, 86, 79 och så vidare.

Deltagare gav även blodprov som visade förbättring av fett- och kolesterolnivå samt insulinresistens. Forskare bakom studien menar att det kan visa på en mekanism, att förbättrade blodvärden bidrar till förbättring av neurologiska sjukdomar.

Förstärker förhållandet mellan mage och hjärna

Probiotika har redan visat sig ge skydd mot allvarliga tarmsjukdomar som IBS men även eksem, allergier, förkylning och hål i tänderna. Studier i möss har visat att probiotika förbättrar inlärning och minne, minskar ångest, depression och OCD-symptom.

Forskare har länge trott att probiotika kan förbättra hjärnfunktion även i människor med tanke på den kommunikation som verkar finnas mellan mage och hjärna, tarm- och nervsystem. Även om förbättringen var måttlig och deltagarna i denna studie fortfarande hade en markant kognitiv försämring efter studien är resultaten viktiga då det för första gången bekräftar att förhållandet mellan mage och hjärna har betydelse för behandling i människor.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 november 2016