Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 1 juli 2016

Människor som sitter jobbar framför datorer minst tre timmar per dag kan utveckla suddig syn eller dubbelseende samt sveda, klåda, torrhet och rodnad.

Därför är skärmen jobbig för våra ögon

Till skillnad från ord i en bok eller i en tidning som har skarpa definierade kanter så består elektroniska tecken av pixlar som har suddiga kanter, vilket gör det svårare för ögonen att hålla fokus.syn-dator-wp

Omedvetet försöker ögonen upprepade gånger flytta fokus till ett område bakom skärmen, och denna ständiga förväxling mellan skärmen och den avkopplade punkten skapar ansträngda ögon och trötthet.

3 enkla knep

  1. Kom ihåg att blinka. Den minskande frekvensen av blinkande är också en bidragande faktor till torra och irriterade ögon. Istället för att blinka 17 gånger per minut så blinkar ”datorögon” mellan 12-15 gånger per minut.
  2. Sitt inte för nära skärmen. För att ge ögonen ett bekvämt fokuseringsavstånd bör skärmen vara cirka 70 – 90 centimeter bort från ansiktet. Ju närmare ögonen är monitorn, desto svårare blir de för dem att anpassa synen till skärmen.
  3. En bra dator. Se till att ha en skärm som är högupplöst och tillhandahåller skarpa teckensnitt samt tydliga bilder.
Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 31 maj 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016