Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 5 december 2018

Vedertagen kunskap om köttparasiten Toxoplasma ifrågasätts av forskare.

Gravida kvinnor får råd att se upp för kött som kan vara förorenat med parasiten toxoplasma gondii då en infektion under graviditeten kan skada fostret.

Dock har det länge varit accepterat inom sjukvården att en tidigare infektion med toxoplasma ger livslång immunitet mot fler infektioner. Något som kan lugna kvinnor under graviditeten som tidigare drabbats.

Men nu visar forskare exempel på gravida kvinnor i 20 och 30 års ålder, som vet att de haft en toxoplasmainfektion tidigare, och som inte visar något som helst immunologiskt skydd mot parasiten.

Toxoplasma-immunitet påväg att försvinna

Det är dessutom ett mysterium varför toxoplasma-immunitet blir allt ovanligare över hela världen. På 1960-talet hade 80 procent av gravida kvinnor antikroppar mot toxoplasma medan den siffran har sjunkit till 30 procent i 2010.

Forskare tror att en förklaring är bättre hygien inom matindustrin, speciellt vid tillagning och paketering av köttprodukter. När människor inte längre blir utsatta för toxoplasma i samma utsträckning så försvinner immuniteten med tid, det menar forskare även händer för infektioner med malariaparasiten just nu.

Parasiten kan infektera fostret

Vid en infektion rör sig parasiten genom blodsystemet till hjärnan och muskler där den bildar cystor. Dessa cystor har forskare trott förblir hela livet och triggar immunsystemet att bygga ett försvar mot parasiten. Men även denna teori ifrågasätts nu.

Toxoplasmainfektioner är speciellt ett problem för kvinnor som blir infekterade under graviditeten då parasiten kan infektera fostret och leda till allvarliga fosterskador.

De forskare som ifrågasätter tidigare accepterad kunskap om toxoplasma menar nu att vi bör oroa oss för parasiten och se till att kostnader för toxoplasmatest hålls låga. Då kan gravida kvinnor screenas regelbundet för att behandla och förebygga att fostret blir infekterat.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 december 2016, senast uppdaterad 5 december 2018