Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 2 november 2016
Ett stökigt golv fullt med leksaksbilar.

Barn med luftvägssjukdomar bör inte andas in inomhusluft som är förorenat med föroreningar och allergener som kan förvärra symptomen.

Genom att minska exponering för saker som andrahandsrök, kvalster och pälsdjur kan det ge samma effekt som astmamedicin, enligt en ny rapport från American Academy of Pediatrics.

Barn kan vara särskilt känsliga för allergener och föroreningar i inomhusmiljö eftersom deras luftvägar fortfarande är under utveckling och eftersom de ofta har nära kontakt med golvet.

– Exponering för inomhusallergener såsom håriga sällskapsdjur, möss, kackerlackor och mögel är kopplat till svår astma, säger huvudförfattaren Elizabeth Matsui, som även är forskare vid Johns Hopkins University i Baltimore och fortsätter:

– När dessa exponeringar avlägsnas ser man en markant förbättring hos barn med astma.

Upp till två tredjedelar av barn med kronisk astma är allergisk mot katter och hundar, enligt rapporten.  30 till 60 procent av barnen är även allergisk mot dammkvalster och ungefär hälften är känsliga för mögel.

Andrahandsexponering för cigarettrök är ett annat väl känt problem. Men någonting som föräldrar och vårdgivare måste ha i åtanke är att rök och fina partiklar från ved– och öppna spisar kan irritera och förvärra astman hos barn, skriver Reuters.

Blodprov på vårdcentral kan hjälpa till att identifiera specifika ”triggers” för barn med astma, vilket rapporten upplyser föräldrar att göra med sina barn.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 1 november 2016, senast uppdaterad 2 november 2016