Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 16 januari 2017

Just nu testas en teknisk lösning – av forskare vid Michigan State University i USA – som gör det möjligt att ladda mobilen med hjälp av kroppens egna rörelser.

De har använt en sorts porös plastfilm och genom att trycka eller röra lätt på den går det att hålla igång elektronik helt utan någon annan strömkälla.

Det som testades var en pekskärm av samma typ som finns i andra smartphones, 20 stycken gröna eller blåa LED-lampor samt ett tangentbord.

En ny produkt från USA ska göra det möjligt att träna och ladda batterierna samtidigt.

För att lyckas omvandla rörelserna och trycken till användbar energi, användes en tunn plastfilm full med porer. Foto: Michigan State University.

Enligt Anja Lund, forskare inom textilelektronik är plastfilmen uppbyggd som en tvättsvamp.

– En tvättsvamp har ju massor av små håligheter som gör att det är lätt att trycka ihop den. Om man släpper den återhämtar den sig till sin ursprungliga form. På det sättet, om man trycker och släpper, eller om man till exempel skulle lägga det i skon och gå omkring med den, får man ut en växelspänning som kan användas och som är tillräckligt stor för att till exempel tända lysdioder, säger Anja Lund vid Chalmers i Göteborg och textilhögskolan i Borås och fortsätter:

– Sedan är tricket att få sådana urladdningar om och om igen, och då blir energin kraftig nog för att driva någon liten krets eller tända en lysdiod.

Hon säger även att plastfilmen är billig, vilket innebär att man kan producera dem i stor skala.

Däremot finns det en del problem innan det här är något som skulle kunna börja användas i ute i vardagslivet, säger Anja Lund. Ett exempel är hur materialet ska kopplas ihop med sladdar och hur det ska tåla fukt och slitage

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 16 januari 2017