Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 10 januari 2017
Rött kött på en skärbräda.

Förutom att en hög konsumtion av rött kött kan ge ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och cancer, hävdar nu forskare att de hittat en koppling mellan en hög köttkonsumtion och infekterade tarmfickor.

Bland de 46 000 män som var delaktiga i studien hade de som åt mer än en portion kött i veckan en ökad risk att drabbas av infektioner i en typ av tarmficka. Detta gällde främst filéer och kotletter, inte charkprodukter.

Om tarmfickorna riskerar att infekteras kallas det för divertiklar vilket innebär att man har en svag punkt i tjocktarmen som leder till en tarmficka. Personer som bär på många av dessa tarmfickor har någonting som kallas för divertikulos.

Avföring kan fastna i fickorna

Om tarmfickorna blir inflammerade kan det bero på att avföring har fastat i fickorna och precis som vid annan inflammation leder det till smärta och feber. Patienten kan dessutom få kräkningar och förstoppning. Om besvären inte går över så behandlar läkare sina patienter med antibiotika och i vissa fall tarmvila.

– Tidigare har man visat att vegetarianer löper mindre risk att utveckla divertikulit. Det här är en av de första studierna man visar att det finns ett samband mellan rött kött och divertikulit, säger Jonas Ludvigsson, professor i klinisk epidemiologi vid Karolinska Institutet till SVT Nyheter.

Om det kommer till den punkten att det går hål i tarmen behöver man oftast operera.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 10 januari 2017