Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 13 juli 2016

Över 45 000 friska människor från 16 olika länder, bland annat Sverige, är inräknade i resultaten. I varje studie mättes nivåer av omega-3 från fisk, skaldjur och grönsaker i blod och vävnad under tio år. Under den perioden fick omkring 8000 deltagare en hjärtattack varav 2800 dog. Ingen koppling fanns mellan omega-3 fetter och risk för att få en hjärtattack i sig men just de dödliga hjärtattackerna minskade. Kopplingen var oberoende kön, eventuell diabetes diagnos och användande av kolesterol-sänkande medicin.

En mer pålitlig metod

Tidigare forskning har antytt att omega-3 skyddar mot hjärtsjukdomar men resultaten har inte varit övertygande. Det kan bero på att tidigare studier främst tittat på vad människor äter för att sedan uppskatta hur mycket omega-3 de fått i sig. I denna studie har istället omega-3 nivåer mätts direkt i blodet.

rykte-fet-fisk-omega3

Olika sorters omega-3

Omega-3 är namnet på en familj av fettsyror varav en, ALA, är livsviktig att få i sig i kosten eftersom kroppen inte kan göra den själv.

ALA finns rikligt i vegetabiliska oljor som rapsolja samt gröna bladgrönsaker och nötter.

EPA, DPA och DHA finns speciellt i fet fisk som lax och tonfisk, dessutom i skaldjur.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 13 juli 2016