Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 25 mars 2017

Earth Hour startades av Världsnaturfonden, WWF i Australien i 2007 och har nu blivit världens största miljömanifestation.

Enligt WWF uppskattas hundratals miljoner människor delta genom att symboliskt släcka sina lampor på kvällen den 25e mars tidszon efter tidszon.

184 länder har anslutit till manifestationen, även kända ikonbyggnader och landmärken världen över kommer släckas.

Earth Hour i Sverige

I Sverige deltar 85 procent av kommuner i manifestationen och i vårt land har WWF ett speciellt syfte med Earth Hour.

Enligt statistik från WWFs Living Planet Report från förra året lever mänskligheten som om vi har 1,6 jordklot till vårt förfogande, men vi svenskar lever som om vi har 4,2 jordklot.

Därför hoppas WWF att Earth Hour, även om det bara äger rum i en timme, påminner det svenska folket att tänka klimatsmart året om speciellt när det gäller mat, konsumtion och livsstil.

Så gör du klimatsmarta val året om

Vill du göra klimatsmarta val för ditt hem? De fem B:en är en enkel minnesregel för vilka områden där du kan minska ditt klimatavtryck med relativt enkla medel.

  1. Bilen (transporten): Res klimatsmart och rör på dig dubbelt så mycket, till exempel med cykel. Bra för planeten och för din hälsa!
  2. Biffen (maten): Halvera din köttkonsumtion och sluta släng ätbar mat. Bara det kommer du långt på!
  3. Bostaden (boende): Gå över till förnybar energi, och minska energianvändningen. Börja med att halvera elanvändning från belysning efter kvällens Earth Hour!
  4. Butiken (prylar och material): Konsumera klokare genom att till exempel köpa kläder och prylar på second hand. Även genom att använda digitala tjänster utan en massa pappersarbete gör du ett klimatsmart val.
  5. Börsen (sparande): Välj en bank, fondförvaltare eller ett försäkringsbolag som kan hjälpa dig att spara på ett klimatsmart sätt.

I samband med Earth Hour har WWF också tagit fram en klimatkalkylator som hjälper dig bli medveten om hur mycket koldioxid ditt hushåll generar och hur du med enkla livsstilsval kan skära ner.

Läs mer om kalkylatorn och gör testet för ditt hushåll här.

 

Glöm inte! Ikväll 20.30 släcker vi lamporna i en timme!

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 25 mars 2017