Johanna Holmgren, Redaktör
Senast uppdaterad 24 april 2017

Te är en källa till mikronäringsämnen, inklusive flour, magnesium och zink. Hälsofördelarna är däremot mest kopplade till tre huvudsakliga bioaktiva föreningar, nämligen katekiner, koffein och L-teanin.

Laboratorie– och djurstudier har föreslagit att dessa föreningar kan ha flera hälsoeffekter. Men resultaten i mänskliga studier är mycket mindre tydliga. Katekiner är en typ av polyphenol, en grupp kemikalier med antioxidantegenskaper, (antioxidanter är molekyler som förhindrar cellskador.)

Koffein gör att du känner dig alert och aminosyran L-teanin antas vara ansvarig för teets avkopplande egenskaper. Dessa föreningar bidrar också till din bryggds smak och känsla i munnen.

Te i mikrovågsugnen?

Det hävdas att mikrovågor är sämre än vattenkokare för att värma vatten, eftersom temperaturen är mindre kontrollerad. Men mikrovågsugnen kan faktiskt vara ett användbart verktyg för att extrahera mer bioaktiva ämnen.

Enligt forskarna till studien kan mikrovågor öka nivåerna av bioaktiva ämnen i din kropp. Genom att lägga till nykoktvatten i en kopp innehållande en tepåse, kippa i 30 sekunder följt av en minut i mikrovågsugnen (mediumeffekt), extraheras mer bioaktiva ämnen än en standard tre-minuters-tillverkning.

Lösa blad eller tepåsar?

Lösa blad kan innehålla mer bioaktiva ämnen då de allt som oftast är blad av högre kvalitet. Men bladen i tepåsar är oftast mindre och kan därmed öka utvinningsprocessen.

Te av lägre kvalité kan också innehålla fler stjälkar – som innehåller högre nivåer av L-theanin. Så medan snygga löv kan smaka bättre, får du förmodligen mer för pengarna från en enkel tepåse.

Johanna Holmgren
Redaktör
Johanna Holmgren är utbildad journalist (Kaggeholms Folkhögskola 2016) med ytterligare utbildning från Berghs School of Communication.
Publicerad 24 april 2017