Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 20 mars 2017

Naturlig vanilj är dyrt att odla då varje vaniljblomma måste pollineras för hand. Därför är över 99 procent av de tusentals produkter i matbutiken med vaniljsmak baserad på artificiellt vanilj.

Det är framförallt ämnet vanillin i vanilj som ger doft och smak. Vanillin kan framställas syntetiskt på labb men processen är ineffektiv och genererar stora mängder vatten med högt pH värde som måste behandlas innan det kan släppas ut i naturen.

Katalysator – snabb och återanvändbar

En vaniljorkidé pollineras för hand.

Nu har forskare i Indien utvecklat en mer ekologisk metod för att framställa vanillin. Med hjälp av katalysatorer gjorda av kiseldioxid och koppar går det att separera ut vanillin från stora mängder vätska som även innehåller andra ämnen.

Katalysatorerna kan återanvändas upp till fyra gånger utan att förlora effekt till skillnad från vanliga katalysatorer som oftast bara kan användas en gång. Metoden resulterar dessutom inte i vatten med högt pH.

Än så länge arbetar forskarna bakom metoden enbart på en liten skala men de menar att det är enkelt och kostnadseffektivt att skala upp produktionen.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 20 mars 2017