Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 7 december 2017
Hög med julklappar på golvet

Som konsumenter beter vi svenskar oss som om vi hade 4,2 planeter till vårt förfogande. Bara under julen handlar vi julklappar för över 70 miljarder kronor.

Världsnaturfonden WWF tipsar i år om julklappar som är hållbara och miljösmarta så att vi kan vara lika omtänksamma om planeten som släkt och vänner.

Tips på miljösmarta julklappar:

Upplevelser. Till exempel massage, ansiktsbehandling, träningskort, restaurangbesök, naturupplevelser, gratislektioner, kurser, biobiljetter, teater, konserter med mera. En rolig och kreativ present samtidigt som du undviker att öka konsumtion av prylar.

Begagnat. Allt ifrån kläder till leksaker till inredning kan köpas begagnat. Second hand, vintage, begagnat etc ger nytt liv till gamla ting och finns i alla priskategorier du kan tänka dig.

Skänk en gåva. Den slant du hade tänkt lägga på julklappar kan du istället donera till välgörenhetsorganisationer. Du kan dessutom ge gåvan i någon annans namn och få ett gåvobevis som du ger i julklapp. Det är en fin present och en fin gärning.

Motivera andra till ett miljösmart liv. En rolig, unik och klimatsmart present till jul är att ge bort snygga designade lådor för källsortering i hemmet. Det kan ge dina nära och kära den extra motivationen som krävs för att källsortering ska bli del av vardagsrutinen.

Gör det själv! Är du duktig i köket? Komponera en korg med hembakat bröd, kakor och lussekatter. Kanske även en hemgjord sylt och julgodis. Lagar du dessutom med ekologiska ingredienser är du ett julproffs.

 

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 7 december 2017