Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 1 juli 2016

En öroninflammation som inte upptäcks och behandlas i tid kan leda till förlorad hörsel eller livshotande komplikationer. Därför har forskare vid Umeå universitet tagit fram ett instrument som ska göra det möjligt att diagnostisera öroninflammation med din smartphone.

oroninflammation_iphone

Ett helt vanligt otoskop som läkare och vårdpersonal använder för att titta in i örat kan utrustas med kamera för att ta bilder på örats trumhinna. Sedan laddas bilderna upp till ett digitalt moln där de automatiskt jämförs med bilder på öroninflammation med olika typiska kännetecken.

Tester visar att bildanalysredskapet gjorde rätt diagnos i strax över 80% av fallen. Det kan jämföras med 64-80% tillförlitlighet bland allmän- och barnläkare när de sätter diagnos.

Redskapet riktar sig främst till vårdpersonal i utvecklingsländer där det råder brist på allmän- och barnläkare. Sjukskötare kan istället ta bilder med otoskopet och ladda upp till molnet som gör en snabb utvärdering och skickar resultaten till din smartphone för en billig peng.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 12 april 2016, senast uppdaterad 1 juli 2016