Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 29 december 2016
Fyrverkeri över svart himmel

Du kan själv bidra till forskning om hur svenskar klarar nyårslöften!

Enligt en studie från England tar det i genomsnitt 66 dagar att skapa en ny vana. De första två månaderna efter nyår kommer det alltså vara tuffast att hålla ditt nyårslöfte. Men istället för att se på hela året framför dig kan du med fördel satsa på att kämpa fram till 7 mars. Därefter borde det, enligt forskning, bara bli lättare.

Forskning från USA tyder på att redan den första veckan är tuff. En studie visar att 29 procent har släppt sitt löfte efter en vecka. Men något hoppingivande är att hela 46 procent fortfarande håller fast vid sitt löfte sex månader efter nyår.

Bidra till forskning om nyårslöften!

Men hur bra är vi svenskar på att hålla nyårslöften? Det är en fråga som forskare vid Stockholms universitet ställer sig. Och de behöver din hjälp i en ny studie.

– Vår studie har två syften, dels att kartlägga vilka nyårslöften svenskarna har, dels att varje månad följa upp hur det faktiskt går för deltagarna. Vi kommer att använda den senaste forskningen för att se hur det går att maximera möjligheterna att lyckas med sitt nyårslöfte och hur man ska tackla bakslag, säger Per Carlbring, professor vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

Studien startar vid nyår och om du vill vara med kan du anmäla dig till studien fram till och med den 3 januari på mittnyarslofte.se.

Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 29 december 2016