Dudi Warsito, Medicinsk redaktör
Senast uppdaterad 22 oktober 2020

Foto: Neal Kharawala/Unsplash

Träning

För mycket stillasittande är sällan bra för din fysiska eller psykiska hälsa. Än mindre när det börjar bli mörkt och ruskigt ute. Forskning har visat att fysisk aktivitet ökar kroppens produktion av må-bra-hormoner, så kallade endorfiner, och har en positiv effekt på vår mentala hälsa. Regelbunden träning kan både förebygga och lindra höstdepression. Enligt en studie från Australien räcker det med en halvtimmes promenad i veckan för att minska risken för depression.

Sitt ute i solen

Det finns en anledning varför vi mår bra av att vara ute i solen. Solljus ökar nivåerna av seretonin, en signalsubstans i hjärnan som får oss på gott humör och hjälper oss att känna oss lugna och fokuserade. Dessutom ökar även nivåerna av vitamin D när ni är ute i solen. En kvart om dagen räcker.

En studie från USA visar att det är mer effektivt att sitta ute i solen på morgonen än senare under dagen. Så varför inte börja dagen med en kopp kaffe ute i solen?

Ät mer frukt och grönt

Det är väl känt att frukt och grönt är bra för hälsan. Men nu visar en studie från Storbritannien och Australien att det även får oss att känna oss lyckligare. Studien granskade 12 000 personers matvanor, hälsa och upplevd lycka. De som åt mycket frukt och grönt kände sig lyckligare, och effekten kom redan efter en dag.

Undvik skärmen på kvällen

Det blåa ljuset från TV-, mobil- och datorskärmen stör sömnen. Men det har även visat sig att skärmtittande ökar risken för depression. Ljuset från skärmarna ökar nivåerna av vissa stresshormoner, som i sin tur kan leda till depression.

Meditera

Meditation för bättre välmående får alltmer stöd inom vetenskapen. Flera studier visar att de som mediterar regelbundet blir mindre känsliga för stresspåslag och psykologiska påfrestningar. Att ta djupa andetag och vara i nuet är ett enkelt sätt att minska psykologisk stress, visar en studie som publicerats i JAMA Internal Medicine.

Sluta röka

Rökning är inte bara dåligt för din hälsa, men även för ditt mående. Enligt en studie i British Medical Journal visade att personer fimpade cigaretterna kände sig mindre deprimerade och hade mer positiva framtidsutsikter jämfört med personer som fortsatte röka.

Skriv ner det som är positivt

När vi mentalt befinner oss i en mörk plats är det lätt hänt att gräva ner sig i negativa tankar. Spendera några minuter varje kväll med att skriva ner saker som du är tacksam för och bra saker som har hänt under dagen. Du kommer att märka att listan över bra saker blir längre med tiden och börjar uppskatta små och stora saker i vardagen.

 

 

Dudi Warsito
Medicinsk redaktör
PhD i medicinsk vetenskap från Karolinska Institutet och en masterexamen i molekylära livsvetenskaper från Stockholms universitet.
Publicerad 17 oktober 2020, senast uppdaterad 22 oktober 2020