Ingrid Lund
Ingrid Lund, Medicinsk Journalist
Senast uppdaterad 11 januari 2017

Det har varit svårt att diagnosticera testosteronbrist då det inte funnits tydliga referensvärden för vilka nivåer av testosteron som är normalt.

En ny stor studie på över 9000 män har etablerat referensvärden för testosteron. Värdena kan användas i test för att utvärdera hypogonadism, eller testosteronbrist.

Sjukdomen orsakas av låga testosteronvärden och kan leda till infertilitet, nedsatt sexuell lust och sexuell dysfunktion.

Det har varit svårt att diagnosticera testosteronbrist då det inte funnits tydliga referensvärden för vilka nivåer av testosteron som är normalt. Då missar många män chansen att få rätt behandling men även många får behandling de inte behöver.

Nu kan referensvärdena användas för att utveckla standardiserade test som hjälper läkare sätta rätt diagnos.

Normala värden av testosteron

I studien gjordes två olika mätningar av testosteron som tillsammans kunde etablera referensvärden för män i olika åldrar. Till exempel visar resultaten att normala testosteronvärden för normalviktiga europeiska och amerikanska män i 19 till 39 års ålder är 264-916 ng/dL. Du kan kontrollera din nivå för att jämföra hos din läkare.

Testosteron är det huvudsakliga könshormonet i män men även kvinnor har hormonet vid lägre nivåer.

Ingrid Lund
Ingrid Lund
Medicinsk Journalist
Ingrid Lund har en Bachelor of Science i anatomi och cellbiologi från McGill University (2013) samt en Master of Science i biomedicin från Karolinska universitetet (2015).
Publicerad 11 januari 2017